Honden aan elkaar introduceren, waar vooraf rekening mee houden?
Je kan er voor kiezen om een puppy te nemen, of juist te kiezen voor een volwassen hond. Afhankelijk van het karakter van jouw hond, kan je het beste een hond kiezen die qua karaktereigenschappen gelijkenissen vertoont. Hierbij is de kans ook groter dat jouw hond de nieuwe hond accepteert. Houd ook rekening met het leeftijdsverschil. Een pup die bij een oudere hond wordt geplaatst, kan bijvoorbeeld stress veroorzaken bij de oudere hond door het speelse en drukke gedrag van de pup. Dit soort situaties wil je natuurlijk altijd voorkomen. Een goede uitgangsbasis is maximaal 3 tot 4 jaar leeftijdsverschil. Zorg ten slotte ook voor voorbereidingen in huis, door bijvoorbeeld twee plekken te maken, waar de honden apart van elkaar kunnen eten. Ook is het belangrijk om het vervoer van de nieuwe hond naar je huis zo comfortabel mogelijk te maken. Neem een favoriet attribuut of dekentje mee in de vervoersmand waar de eigen geur al aan zit, dit vermindert de stress en helpt de verhuizing gemakkelijker te maken.
Handige tips wanneer je kiest voor een puppy
Wanneer je hebt gekozen voor een pup, doe je er als eerste goed aan om je hond alvast te laten wennen aan de geur van de pup. Dit kan door met een doekje de geur te verspreiden door het huis, wanneer de pup nog niet is opgehaald. Honden hebben van nature een sterk reukvermogen, en zullen deze verandering zeker opmerken. . Het kan een tijdje duren voordat de honden volledig aan elkaar gewend zijn. Het is belangrijk om zeker de eerste weken de honden niet onbeheerd met z'n tweeën in één ruimte te laten, om ruzies of agressie te voorkomen. Pas wanneer de honden zich vriendschappelijk tegenover elkaar blijven opstellen, kan vastgesteld worden dat de twee honden met elkaar in één huis kunnen samenleven. Een pup zal veel op ontdekkingstocht gaan door het nieuwe huis en overal aan snuffelen. Zorg daarom ook voor een plek waar beide honden zich kunnen terugtrekken, waar ze allebei hun eigen ding kunnen doen.
Wat te doen vóórdat je met de nieuwe hond het huis binnenkomt
Honden aan elkaar introduceren kan je het beste doen op een plek met neutrale geur, buiten het huis. Een goede omgeving hiervoor is bijvoorbeeld op een grasveld in de buurt of het bos. Het is van belang dat deze plek niet teveel wordt bezocht door andere honden, zodat de twee optimaal aan elkaar kunnen wennen en er geen andere honden tussenbeide kunnen komen. Wanneer de spanning teveel oploopt, hebben beide honden voldoende de ruimte om van elkaar weg te lopen en hun eigen gang te gaan. De honden zullen voor zichzelf beslissen hoeveel afstand zij van elkaar houden of hoeveel ze elkaar zullen besnuffelen. Ten slotte is het ook goed om de honden te laten wennen aan de geur van elkaars urine. Door ze te laten plassen en elkaar aan de urine te laten ruiken, kunnen ze veel nieuwe informatie over elkaar opdoen en elkaar beter leren kennen.
Met de nieuwe hond voor het eerst in huis
Wanneer je het huis met de nieuwe hond betreedt, is het belangrijk om hem of haar aangelijnd met het huis kennis te laten maken. Geef de hond voor elke ruimte de tijd om rustig alles te verkennen en te besnuffelen. Na de kennismaking met het huis kan je de leiband het beste op een vaste plek neerleggen. Zeker een pup zal in het begin veel aandacht van je vragen. Probeer om de aandacht zo goed mogelijk over de twee honden te verdelen, zodat de oudere hond zich niet vergeten voelt. Een vast dagritme kan helpen om de honden aan de nieuwe situatie te laten wennen. Zorg ervoor, dat de nieuwe hond nog een tijdje hetzelfde voer krijgt als in het asiel of bij de fokker. Hiermee worden darmproblemen voorkomen. Zeker in deze nieuwe, vaak stressvolle periode, is het van belang om zoveel mogelijk nog even bij het oude te laten.
Wat wordt er afgeraden om te doen?
Er zijn een aantal zaken waar je, in het belang van beide honden, rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om je nieuwe hond de eerste dagen niet alleen thuis te laten. Sommige honden zijn, ongeacht hun leeftijd, nog nooit alleen geweest en kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Dit is ook van negatieve invloed op de andere hond. Probeer het alleen zijn voorzichtig op te bouwen totdat je er zeker van bent dat je hond een tijdje alleen kan blijven zonder daarbij in de stress te schieten. Daarnaast is het belangrijk dat beide honden een eigen aparte bench hebben, wanneer ze daar graag in slapen. Stop ze dus ook nooit met z'n tweeën in dezelfde bench om vervelende situaties te voorkomen! Een pup kan je laten wennen door iedere nacht de bench een stukje verder van je bed af te zetten, zodat op een gegeven moment voor de pup duidelijk is dat het baasje er s'nachts altijd is. Wanneer de pup jankt, kan het geassocieerd worden met aandacht en jou uit je slaap houden. Probeer op een gegeven moment daar geen aandacht meer aan te geven, het s'nachts in het donker thuis zijn hoort immers bij het opgroeien!