Hoe de gebitsverzorging van je hond aanpakken?

Hoe de gebitsverzorging van je hond aanpakken?

Waarom preventie gebitsproblemen hond?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom een gezond gebit zo belangrijk is voor jouw hond. Een gezond gebit is niet alleen fijn voor het baasje, omdat de hond zo minder snel een slechte adem heeft, het is ook voor de algehele gezondheid van de hond belangrijk. Preventie gebitsproblemen hond voorkomt dat jouw hond last krijgt van tandplak. Tandplak kan uiteindelijk leiden tot tandsteen. Wanneer er voedselresten achterblijven tussen het tandvlees van de de hond en het tandsteen, kan dit leiden tot vervelende ontstekingen en bacteriële infecties. Dit is niet alleen erg pijnlijk, maar wanneer dit niet goed wordt behandeld kan dit dit zelfs leiden tot tanduitval. Dit heeft vervolgens weer invloed op het eetpatroon van jouw hond. Naast de gebitsproblemen, kunnen de bacteriën die tussen de tanden blijven zitten ook ervoor zorgen dat de bacteriën het lichaam bereiken. Een bacteriële infectie kan funest zijn voor de hart, nieren en spieren van jouw hond. Een goede gebitsverzorging is dus cruciaal voor de algehele gezondheid van jouw hond.


Hoe herken je gebitsproblemen bij jouw hond?
Ben jij bang dat jouw hond een slecht gebit heeft? Het is nooit te laat om te beginnen met een betere routine voor de gebitsverzorging. Denk jij dat jouw hond momenteel gebitsproblemen heeft? Dan is het helemaal verstandig om zo snel mogelijk te starten. Lees eerst hoe je een eventuele ontsteking of problemen aan het gebit kunt herkennen:

- Hond wilt niet eten of eet slechts aan één kant
- Hond heeft een slechte adem
- Het tandvlees is rood en bloed snel
- Een gele tot bruinige aanslag op de tanden van je hond
- Hond heeft erg veel speeksel

Wanneer je vermoedt dat er echt iets mis is, is het verstandig om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen voor jouw hond. Een antibiotica kuur of een professionele gebitsreiniging kan noodzakelijk zijn.


Wat is een gebitsreiniging voor de hond?
Wanneer jouw hond erge klachten ervaart, zal een gebitsreiniging voorgeschreven worden. Dit kan veelal gewoon bij de dierenarts worden uitgevoerd. Tijdens deze reiningssessie zal het tandsteen en de tandplak worden verwijderd. Daarna zullen de tanden gepolijst worden. Op deze manier wordt de kans op terugkeer van het tandplak geminimaliseerd. Jouw hond krijgt een volwaardige dentale behandeling.


Zo zorg je zelf voor een goede gebitsverzorging voor de hond
Of jouw trouwe viervoeter nu al eerder last heeft gehad van gebitsproblemen, of dat je deze problemen graag wilt voorkomen, er is genoeg dat je zelf kunt (en moet) doen. Door een goede routine omtrent gebitsverzorging voorkom jij dat jouw hond een zeer gebit krijgt. Wil je weten hoe dit eruit ziet? Wij hebben een aantal manieren op een rijtje gezet:

Tanden poetsen. Wanneer je denkt aan de verzorging van een hond, zul je eerder denken aan het borstelen van de vacht. Maar ook het poetsen van de tanden is een belangrijk onderdeel van de algehele verzorging. Er zijn speciale tandenborstels voor honden waarmee je jouw hond een schoon gebit kunt geven. Het wordt aangeraden om zo'n 2 tot 3 keer per week de tanden van de hond te poetsen.

Het juiste voer. Wist je dat er speciaal hondenvoer op de markt is voor gezonde tanden? Dit voer zorgt ervoor dat de kans op tandplak zo minimaal is. Wanneer jouw hond gevoelig is voor tandplak, is het verstandig om hondenvoer te zoeken dat zich speciaal richt op honden met een gevoelig gebit.

Hondenspeeltjes. Is jouw hond speels en houdt het van kauwen op speeltjes? Dan is dat een goed teken! Er zijn namelijk speciale hondenspeeltjes die tijdens het spelen ook zorgen voor een schoon gebit. Deze kauwspeeltjes kunnen namelijk het tandplak verwijderen tijdens het kauwen.

Bijvoorbeeld dit kauwspeeltje van KONG speciaal ontwikkeld voor het gebit

         

Honden snacks. Als jouw hond zich goed gedraagt, mag daar natuurlijk wat tegenover staan. Er zijn veel snack sticks voor honden. Deze zijn niet alleen erg lekker, maar hebben in veel gevallen ook een reinigende functie voor de tanden. Net als bij de kauwspeeltjes, kunnen deze sticks tandplak verwijderen. Deze sticks bevatten namelijk natuurlijke enzymen die bacteriën doden en tandplak verwijderen.

                                           

Als laatste zijn er speciale voedingssupplement op de markt voor honden. Deze bevorderen niet alleen het immuunsysteem van jouw hond, maar kunnen ook een gezond gebit stimuleren. Door een betere gezondheid, zal het tandvlees minder snel problemen ondervinden en heeft jouw hond geen last van een pijnlijk gebit. De gebitsverzorging is van groot belang voor jouw trouwe viervoeter. Zorg voor een goede routine en wees bewust van het voer, speeltjes en snacks die je jouw hond geeft. Deze kunnen namelijk bijdragen aan een beter en gezonder gebit.

 
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.