Je hond leren om alleen thuis te zijn
Een puppy die net gescheiden is van zijn moeder en broertjes/zusjes moet nog wennen aan alles. Een nieuwe omgeving, nieuwe geuren, nieuwe mensen… alles komt op hem af. Ga daarom pas aan de slag met het alleen zijn vanaf dat je pup een week of 12 oud is. Ook bij (volwassen) asielhonden, herplaatsers of buitenlandse honden is geduld een schone zaak. Ook zij moeten eerst de stress van de nieuwe omgeving verwerken, voordat ze toe zijn aan een volgende stap. Wanneer deze stap precies is, verschilt per hond. Als eigenaar voel je dit zelf vaak het beste aan.
Wanneer je merkt dat je hond klaar is om de training te beginnen, zorg je allereerst voor een veilige plek waar je hond zich beschut voelt. Dit kan bijvoorbeeld een bench zijn, maar ook een ren of een tentje. Wanneer je van huis wil gaan, zorg er dan voor dat je hond afleiding heeft. Wanneer je hond zich verveelt wanneer hij alleen thuis is, kan zich dit gaan uiten in ongewenst gedrag. Denk hierbij aan het kapot maken van spullen of overmatig blaffen. Vervelend voor jou, voor de buren en voor de hond. Positieve afleiding is daarom belangrijk. Op de veilige plek van je hond kun je een bot of kauwspeeltje aanbieden, wat zorgt voor vermaak tijdens jouw afwezigheid. Wil je het iets moeilijker maken? Investeer dan eens in een voedingspuzzel. Je hond moet hier actief mee aan de slag om zijn eten te krijgen, waardoor hij mentaal wordt uitgedaagd.
Je hond alleen leren zijn moet je rustig opbouwen. In het begin kun je het alleen zijn in huis al oefenen door te voorkomen dat je hond je continue achterna loopt. Doe een deur dicht wanneer je een kamer uitloopt of loop regelmatig even naar een andere verdieping in huis, waar je hond je niet kan volgen. Dit ga je langzaam uitbreiden: ga eens wat lezen in de slaapkamer of neem een uitgebreid bad. Wanneer de hond hier voor een langere tijd (een half uurtje tot een uur) goed mee omgaat (dus zonder te piepen, blaffen of slopen), kun je beginnen aan de volgende stap.
Zorg eerst dat je korte tijd uit huis gaat. Met korte tijd, bedoelen we ook echt kort. In de ogen van ons mensen is 10 minuten bijvoorbeeld niet zo lang, maar voor een hond die het niet gewend is om alleen te zijn duren die 10 minuten een eeuwigheid. Houd dit in je achterhoofd wanneer je je hond gaat laten wennen aan het alleen zijn. Begin daarom met een paar minuutjes de deur uit gaan. Ga bijvoorbeeld in de tuin staan, waar je ervoor zorgt dat je hond je niet kan zien of horen. Oefen dit regelmatig, maar niet te veel of te weinig. Blijft je hond rustig en gaat hij lekker liggen slapen? Dan kun je de volgende keer wat langer wegblijven. Zo bouw je het alleen blijven langzaam op en krijgt je hond genoeg vertrouwen. Zorg ervoor dat je genoeg variatie aanbrengt in de training. Wissel bijvoorbeeld een kwartier alleen zijn af met een paar minuten, loop afwisselend naar buiten of naar boven.
Tip: hou in de gaten wat je hond doet
Ben je benieuwd hoe je hond zich gedraagt als jij niet thuis bent? Zet de camera van je telefoon eens aan en ga een boodschap doen. Of neem met een voicerecorder geluiden op, zodat je kunt horen of je hond eventueel blaft of jankt wanneer hij alleen is. Hierdoor weet direct of jullie op de goede weg zijn, of dat er nog wat werk aan de winkel is.
Tip: regel een oppas, hondenuitlaatservice of hondenopvang
Het kan voorkomen dat je toch voor langere tijd weg moet, terwijl je hond hier nog niet aan gewend was. Regel in dat geval een oppas voor je hond. Als je hond ineens te lang alleen moet zijn, loop je het grote risico om helemaal opnieuw te moeten beginnen met oefenen.
Tip: een goede training voorkomt verlatingsangst
Een hond kan, net als een mens, verlatingsangst ontwikkelen. Natuurlijk uit zich dit bij honden heel anders. Enkele symptomen zijn blaffen, dingen kapot maken, dwangmatig gedrag zoals rondjes blijven lopen, plassen of poepen in huis en hyperactief gedrag. Let wel: veel volwassen honden vertonen tekenen van verlatingsangst omdat zij simpelweg nooit (goed) hebben geleerd om alleen te zijn. Je kunt deze honden dus zeker nog leren om alleen te zijn!
Tip: nooit straffen!
Heeft je hond bij thuiskomst toch iets kapot gemaakt of zijn behoeften in huis gedaan? Straf hem nooit! Door de hond te straffen maak je het gedrag alleen maar erger. Honden zijn er veel meer bij gebaat om positief gedrag te belonen. Alleen op deze manier gaat je honden iets leren. Straffen levert nooit het gewenste resultaat op.
Tip: hou het afscheid kort
Ga nooit ‘stiekem’ de deur uit (bijvoorbeeld wanneer je hond aan het eten is), maar neem ook geen afscheid met allerlei toeters en bellen. Ga niet uitgebreid knuffelen of spelen; een aai en een duidelijke zin als ‘tot straks’ of ‘zo terug’ versterken het geval dat alleen zijn niets is om bang voor te zijn. Als jij gespannen wordt of van het alleen zijn een groot issue gaat maken, neemt je hond dat over.