Hoeveel slaap heeft je hond nodig?

Hoeveel slaap heeft je hond nodig?

Hoeveel slaap heeft een hond nodig

Wij hoeven je niet te vertellen dat je slaap nodig hebt om tot rust te komen. Een mens heeft per dag 7 tot 9 uren slaap nodig, maar het zal je niet verbazen dat een hond wel wat meer uren slaapt. Uit onderzoeken is gebleken dat een hond gemiddeld 15 uren per dag slaapt. Maar net als bij een mens verschilt het ook weer per leeftijd. Puppy's en oudere honden, kunnen wel 18 tot 20 uren per dag slapen. Een hond slaapt dus gemiddeld 50% van de dag. Ook hangt de hoeveelheid af van het gedrag en het ras. Tijdens het slapen verwerken en rangschikken zowel mens als hond, herinneringen, prikkels en opgedane kennis. Wanneer er meer is te verwerken, zal er dus ook langer worden geslapen. Denk bijvoorbeeld aan die lange wandeling die ze samen met jou hebben gemaakt, op een plek waar ze nog nooit zijn geweest.

 

Slaapverdeling van een hond

De zo genoemde powernaps zijn tegenwoordig ook wel bekend bij de mens. Maar over het algemeen slapen wij als mens 7 tot 9 uren, dit doen de meeste mensen tijdens de nacht, tenzij je in de nachtdienst werkt. Een hond verdeelt zijn slaap, overdag doen ze bijvoorbeeld dutjes van 1 tot 2 uren, terwijl ze in de nacht ook gewoon 7 tot 9 uren kunnen slapen. Terwijl jij aan het werk bent, slaapt de hond nog even lekker bij. Overigens moeten we de werkhonden niet vergeten, deze kunnen wel degelijk een vast slaapritme hebben, zoals bijvoorbeeld een politiehond.

 

De hoeveelheid slaapt verschilt per ras

Zoals je al kon lezen speelt ook het ras een belangrijk rol, als het gaat over de hoeveelheid slaap. Een puppy is nog in de groei, en heeft gewoon veel meer rust nodig. Grote honden zoals bijvoorbeeld een Duitse herder, zal meer slapen dan een Chihuahua. Dit omdat ze meer gewicht met zich meedragen, dit maakt ze natuurlijk sneller moe. Maar er zijn ook gewoon luie honden, uit onderzoek is gebleken dat de volgende rassen erg lui kunnen zijn.

  • Boxers
  • Duitse Herders
  • Bulldogs
  • Labrador retrievers
  • Beagles
  • Golden retrievers

 

Hoe slaapt een hond het liefste

Ook een hond is kieskeurig als het gaat om zijn of haar slaapplek, natuurlijk heel logisch, want slapen is gewoon heel belangrijk. Er zijn honden bij die het enorm prettig vinden om op een koude vloer te slapen. Maar er zijn ook honden bij die het liefste onder een dekentje slapen, of op het tapijt. De meest favoriete slaapplek van de hond is toch wel de bank, deze bevat de geur van het baasje, en dankzij de verhoging hebben ze een goed overzicht. Dit vinden honden gewoon heel fijn. Honden vinden het ook prettig om hun hoofd wat hoger te leggen tijdens het slapen. Dan zijn er ook nog honden bij die graag bij het baasje op bed liggen, dit is lekker warm, en geeft het gevoel dat ze de baas kunnen beschermen.

 

Slaappatroon van hond is veranderd

Wanneer je hond ineens meer of minder gaat slapen, is het een teken om alert te zijn. Een hond zal eigenlijk steeds meer gaan slapen, dit is normaal. Dit komt omdat hun metabolisme trager wordt, dit is ook een verschijnsel die bij mensen optreed wanneer ze ouder worden. Merk je op dat jouw hond ineens veel meer of minder slaapt? En vertrouw je het niet? Dan kun je altijd even contact opnemen met de dierenarts. Hyperthyrioïdie en diabetes kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn.

 

Hoe herkennen dat een hond zijn slaappatroon is verstoord

  • Minder of meer slapen
  • Desoriëntatie
  • Humeurig
  • Weinig concentratie

Hoe dan ook is het gewoon heel verstandig om één keer in de 6 maanden, jouw hond te laten checken bij de dierenarts.

 

Sociale slapers

De meeste honden zijn sociale slapers, ze slapen niet graag alleen. Dit omdat ze zich dan niet veilig voelen. Daarom slapen ze ook graag bij jou op bed, of bijvoorbeeld op de bank. Wil je dit liever niet? Dan is het misschien verstandig om een maatje voor hem of haar aan te schaffen. Het heeft er ook mee te maken dat honden van oorsprong in een roedel leven, ze leven graag in gezelschap. Zet bijvoorbeeld twee manden in de schuur neer, en ze zullen samen zonder problemen de nacht doorhalen. Het is overigens helemaal geen probleem om samen met een hond in één ruimte te slapen, het heeft verder geen impact op de gezondheid. Dit is wel het geval wanneer je allergisch bent voor honden en katten, maar wij nemen niet aan dat je een hond in huis neemt wanneer je allergisch bent.

 

Conclusie

Honden zijn sociale dieren die graag samen slapen met mensen, soortgenoten, en soms zelfs katten. De gemiddelde hond slaapt zo'n 50% van de dag, puppy's en oudere honden slapen iets meer. Grote honden slapen vaak meer, dit komt omdat ze meer gewicht met zich mee moeten dragen. Leer je hond kennen, zo weet je bijvoorbeeld hoe hij of zij het liefste slaapt, en hoeveel hij of zij gemiddeld slaapt. Op die manier kun je een verstoord slaappatroon snel herkennen, en eventueel naar de dierenarts gaan. En tot slot, maak geen slapende honden wakker, ze kunnen gedesoriënteerd raken, dit is natuurlijk niet prettig.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.