MIJN HOND HEEFT ARTROSE, WAT KAN IK DOEN?
WAT IS ARTROSE EN HOE HERKEN JE HET?
De symptomen van artrose worden vaak onterecht vergeleken met normale ouderdomsverschijnselen. Dieren met een heupdysplasie of een elleboogdysplasie kunnen al op jonge leeftijd deze ziekte ontwikkelen. Een aangeboren afwijking van de stand van de gewrichten, een zware blessure of een tekort van bepaalde voedingsstoffen kunnen artrose bij honden veroorzaken. In veel gevallen is geen onderliggende reden voor deze aandoening te achterhalen. Normaal zorgt de gewrichtsvloeistof voor een goede smering, zodat het kraakbeen soepel blijft en de druk in het gewricht gelijkmatig verdeeld wordt. Bij artrose is sprake van slijtage van het kraakbeen en de twee botuiteinden wrijven zonder goede bescherming tegen elkaar, wat een hevige pijn veroorzaakt. Deze slijtage komt vooral in de knieën, ellebogen, heupen, tenen en in de wervels voor.
Symptomen van artrose bij honden:
- Moeite hebben bij het opstaan en gaan liggen.
- Steeds trager en langzamer lopen.
- Stijf en stram bewegen.
- Tijdens een wandeling regelmatig stoppen om even te gaan zitten of liggen.
- Kreupelheid.
- Minder vrolijk en uitbundig zijn.
- Een pijnreactie geven bij aanraking.
Bemerk je een of meerdere van deze symptomen bij je hond dan is het goed om een dierenarts te raadplegen. Deze kan het dier grondig onderzoeken en de juiste diagnose stellen. Röntgenfoto's of scans maken de mate van slijtage zichtbaar, zodat een behandelplan opgesteld kan worden.
BEHANDELING VAN JE HOND
Nadat de diagnose gesteld is zal de dierenarts samen met je de mogelijkheden van de behandeling bespreken. De pijn kan met medicijnen onderdrukt worden, zodat het dier zich weer prettiger voelt. Aangepast voer of voedingssupplementen, zoals glucosamine, kunnen eventueel de verdere slijtage vertragen. In sommige gevallen kan door een operatie de oorzaak weggenomen worden en is je hond verder pijnvrij. Er bestaat ook een mogelijkheid tot het plaatsen van een gewrichtsprothese.
ARTROSE BIJ HOND EN ALTERNATIEVE BEHANDELINGEN:
Naast de behandeling bij de dierenarts kan een dierfysiotherapeut enkele therapieën toepassen om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Hij zal het dier behandelen en samen met je een plan opstellen wat je zelf kunt doen om je hond te helpen.
Bewegingstherapie:
Door de hond verschillende oefeningen te laten doen leert hij weer stevig te staan en te lopen. De spiermassa wordt vergroot en de gewrichten worden ontlast. Je leert om thuis met je hond verder te oefenen.
Hydrotherapie:
Dit is een speciale vorm van bewegingstherapie. Op een loopband in een bassin met verwarmd water laat de therapeut het dier verschillende oefeningen doen. Het warme water verlicht de pijn en door de opwaartse druk worden de gewrichten ontlast. Dit is een fijne en ontspannen methode om je hond te laten bewegen. Hij krijgt weer meer zelfvertrouwen om te bewegen, de spieren worden sterker. Deze therapie is uitermate geschikt tijdens de revalidatie na een operatie.
Massagetherapie:
Als je hond angstig is en veel pijn heeft kan de massagetherapie uitkomst bieden. Het ontspant het dier. Verkrampingen worden opgelost en na een operatie worden de spieren soepel gemaakt. De massages kunnen alleen door een erkende therapeut uitgevoerd worden.
Lasertherapie:
Een volkomen pijnloze behandelingsmethode. De therapie kan de pijn snel verminderen en zorgt voor een betere afbouw van de afvalstoffen van de artrose medicatie, zodat de kans op bijwerkingen verminderd wordt. Deze therapie kan ook door de dierenarts of een paraveterinair uitgevoerd worden.
Koude/warmtetherapie:
Door het aanbrengen van koude of warme kompressen kan de pijn bij artrose of na een operatie aanmerkelijk verlicht worden. De therapeut bepaalt welke temperatuur het beste is en hoelang de behandeling moet duren. Hij kan uitleggen hoe je dit thuis toe kunt passen.
Acupunctuur voor honden is nog niet zo bekend maar is een doeltreffende behandelingsmethode. Hierbij worden op speciale acupunctuurpunten dunne naalden geplaatst. Deze sturen prikkels vanuit het te behandelen gebied naar het ruggenmerg en de hersenen. Het lichaam gaat extra endorfine produceren en dat helpt de pijn te verminderen. Een dierenarts acupuncturist zal deze behandeling uitvoeren. Doorgaans ontspant de hond zich en laat de procedure makkelijk toe.
TIEN TIPS WAT JE ZELF KUNT DOEN:
1. Geef je hond een zachte massage, dat ontspant het dier en de baas.
2. Blijf geduldig als de hond niet meer zo snel reageert. Hij wil wel maar is bang voor de pijn.
3. Op een gladde houten of betegelde vloer heeft de hond weinig grip en zal snel uitglijden. Met een groot vloerkleed of enkele tapijttegels op de grond kan hij makkelijker rondlopen. Er zijn ook speciale antislipsokken voor honden in de handel.
4. Een hond met artrose heeft sneller last van koud weer, hij zal dan meer pijn ervaren. Een hondenjas of -dek zal hem warm houden.
5. Slaapt je hond graag op de bank dan is een dierentrap een uitkomst. Deze is ook makkelijk om in de auto te klimmen.
6. Voelt je hond zich niet lekker en heeft pijn dan zal hij een rustige plek waarderen.
7. Kan je hond zich door de artrose niet makkelijk zelf schoonhouden dan kun je hem hierbij helpen. Een goede trimsalon kan ervoor zorgen dat het vacht makkelijk te onderhouden is.
8. Heeft de hond overgewicht, overleg dan met je dierenarts hoe je dit langzaam kunt verlagen. Er komt dan minder druk op de pijnlijke gewrichten en de pijn zal minder worden.
9. Pas de dagelijkse activiteiten aan. Maak regelmatig een korte wandeling. Laat de hond aangeven wat hij aan kan.
10. Zorg voor een goed bed voor je trouwe vriend. Een voorbeeld is de orthopedische hondenmand Livingston. Hij is speciaal ontworpen voor oudere of zieke dieren met gewrichts- of rugklachten. Deze mand met een lage instap zorgt voor een goede ondersteuning van de pijnlijke gewrichten. De orthopedische hondenmand uit traagschuim heeft een speciale geïntegreerde zak voor een absorberend kussen, zodat kleine ongelukjes geen probleem zijn.
CONCLUSIE:
De dierenarts stelt de diagnose artrose bij je hond en dankzij een alternatieve behandeling kan het dier nog vele jaren van het leven genieten. Samen met de arts en therapeut maak je een plan om je huisgenoot goed te begeleiden en voor een zo comfortabel mogelijk leven te zorgen. Met de orthopedische hondenmand uit traagschuim geef je de hond de extra ondersteuning die hij nodig heeft.