Tips voor het zindelijk maken van je puppy

Tips voor het zindelijk maken van je puppy

Let goed op de signalen

Hoe subtiel ze misschien ook zijn, je pup zal altijd bepaalde signalen geven wanneer hij zijn behoeften moet doen. Om ongelukjes te voorkomen en je hond snel zindelijk te maken, is het van belang om goed op deze signalen te letten. De signalen zullen per hond verschillen, maar er zijn wel een aantal veelvoorkomende momenten waarop een hond toe is aan een plasje of poepje. Zo is de kans groot dat je hond bij het ontwaken of na het eten naar het toilet moet. Wees scherp op deze momenten, zodat je gelijk met je pup naar buiten kunt. Ook snuffelen in huis is vaak een signaal voor een toiletbezoek. Honden zoeken namelijk door te snuffelen een geschikte plek voor hun grote boodschap.

Zorg voor vaste plekken

Van kleins af aan hebben wij mensen geleerd onze behoeften te doen op het toilet. Ook voor je puppy zijn vaste plekken voor poepen en plassen fijn. Zo weet hij namelijk waar hij aan toe is. Kies wel voor meer plekken om te voorkomen dat je hond slechts op één plek zijn behoeften kan doen. Dit kunnen vaste plekken in huis zijn, maar ook vaste plekken op je wandelroute. Blijf tijdens de wandeling wat langer bij deze plekken staan. Op een gegeven moment zal je puppy de plekken gaan herkennen.

Belonen in plaats van straffen

Hoe vervelend poepjes en plasjes in huis ook zijn, je puppy straffen voor dit gedrag is niet de oplossing. Ongelukjes kunnen immers gebeuren. Gedrag afstraffen zorgt alleen maar voor angst bij je puppy. Je hond kan immers het gevoel krijgen niet te mogen plassen of poepen in de buurt van zijn baasje. Wanneer je je puppy betrapt tijdens het doen van zijn behoeften in huis, kun je hem wel op een rustige toon aanspreken om duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is. Goed gedrag belonen werkt echter vele malen beter. Beloon je pup bijvoorbeeld met een aai, een spelletje of een traktatie nadat hij zijn behoefte wel op de juiste plek heeft gedaan. Belonen helpt je pup te begrijpen wat je van hem vraagt en stimuleert het gewenste gedrag.

Gebruik een binnentoilet

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om snel naar buiten te gaan, is een binnentoilet zeer geschikt tijdens de zindelijkheidstraining van je pup. Het lukt de pup vaak immers niet om lang zijn plasje op te houden. Een binnentoilet is een speciaal ingericht plekje waar je hond zijn behoeften kan doen. Op deze manier voorkom je ongelukjes in huis en leer je je pup op een vaste plek zijn plasje te doen. Wanneer je viervoeter wat ouder wordt, kun je hem uiteraard alsnog leren zijn behoeften alleen buiten tijdens de wandelingen te doen.

Op commando plassen

Sommige hondenbaasjes kiezen ervoor hun hond op commando te laten plassen. Dit kan heel handig zijn, zeker wanneer je veel met je hond wil gaan reizen. Het op commando leren plassen vergt uiteraard wat moeite. Het begint met het geven van een commando zodra je hondje begint met plassen. Let hierbij wel op het commando dat je kiest. Zo wil je het bijvoorbeeld in het openbaar durven uitspreken en wil je geen verwarring bij je hond veroorzaken met een veelgebruikt woordje. Na een tiental keer kun je het commando iets eerder geven, bijvoorbeeld wanneer je hond buiten aan het snuffelen is. Als dit goed gaat, blijf je het commando steeds iets eerder geven tot het moment dat je hond plast op jouw teken.

Bench als hulpmiddel

Een bench is altijd handig om in huis te hebben als hondeneigenaar. Je kunt je hond er een tijdje alleen in laten en veilig in vervoeren. Ook is het aan te raden om de bench te gebruiken tijdens de zindelijkheidstraining. Vooral op de momenten dat je even niet op je hond kunt letten, is de hondenbench een geschikt hulpmiddel om ongelukjes in huis te voorkomen. Honden zijn van nature namelijk erg hygiënische dieren die hun eigen plek niet willen bevuilen. Wanneer je pup de bench ziet als fijne en veilige plek, zal hij er dan ook alles aan doen om hier niet zijn behoeften te doen. Bovendien stimuleert de beperkte ruimte van de bench het natuurlijke zindelijkheidsgevoel van je pup. Je pup zal zijn behoeften langer ophouden.

Wees geduldig

Geduld is een schone zaak. Door geduldig te blijven zal je uiteindelijk beloond worden en dit geldt ook voor het zindelijk maken van je hond. op jonge leeftijd zijn ongelukjes heel normaal. Je pup moet immers nog veel leren. Gelukkig leren honden snel en is je pup na gemiddeld zes maanden volledig zindelijk. Maar hoe meer tijd je besteedt aan het zindelijk maken van je pup, hoe sneller hij zindelijk zal zijn. Laat je ongeduld dus niet de kop opsteken. Met de juiste aandacht en tijd komt het vanzelf goed!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.