Wandelen met je hond: hoe vaak moet dit?

Wandelen met je hond: hoe vaak moet dit?

Wandelen met je hond: hoe vaak moet dit?

Kijk naar het ras van jouw hond

Om precies te bepalen wat de beste afstand en frequentie is van het uitlaten van jouw hond, moeten we naar verschillende factoren kijken. De eerste factor is het ras van de hond. Er zijn namelijk honderden tot duizenden verschillende soorten hondenrassen en die hebben niet alleen een biologische verschillen, maar ook een gedragsverschillen. Daarom is het cruciaal om te kijken wat de grootste reden was dat men besloot het ras van jouw hond te creëren.

Wanneer jij bijvoorbeeld een Beagle hebt, zal jij erachter komen dat dit oorspronkelijk als jachthond bedoeld was . Deze honden zijn, zoals een naam als suggereert, bedoeld om jagers te helpen met prooi vinden of vangen. Daardoor zit het in hun genen om veel uithoudingsvermogen en energie te hebben. De meeste Beagles worden tegenwoordig niet meer gebruikt voor de jacht, maar beschikken nog steeds over dezelfde drang en energie. Daardoor hebben zij een uitlaatklep nodig, en hiervoor zijn lange of intensieve wandelingen nodig om een Beagle gezond en gelukkig te houden.

Wanneer jij een ander hondenras hebt, zoals een ras dat vaak tot de categorie schoothondjes gerekend wordt, is er een compleet andere aanpak vereist. Indien jij net zo vaak met een schoothondje wandelt als met een Beagle, zal dit te intensief zijn voor dit ras. Zorg er daarom voor dat wandelingen met dit soort honden kort maar krachtig zijn. Zo behoud je het welzijn van jouw hond op de juiste manier.

 

In welke levensfase bevindt jouw hond zich?

Een andere factor waar je rekening mee moet houden, is de levensfase van de hond. Oudere honden kunnen bijvoorbeeld minder lange wandelingen maken dan jonge of volwassen honden. Hetzelfde geldt voor de intensiteit voor de wandeling. Zorg er daarom voor dat je ook goed rekening houdt met welke levensfasen jouw hond in verkeert en pas de wandelingen daarop aan.

Luister naar jouw hond

Een derde factor om te bepalen hoe jij het beste met jouw hond kan wandelen , is door in de gaten te houden wanneer jouw hond zin lijkt te hebben in een wandeling. Zo kun je gaandeweg aanvoelen wanneer jij het beste met jouw hond in de buitenlucht kan vertoeven. Over het algemeen is het zo dat jij jouw hond vroeg in de ochtend uit moet laten, vroeg in de middag, s’ avonds na het avondeten, en net voordat je hond in slaap valt. Het handige is dat dit schema vaak vergelijkbaar is met wanneer mensen naar het toilet moeten gaan. Zo is er al een natuurlijke afstemming tussen de biologische klok van jouw hond en jouw schema.

De invloed van grootte

Een vierde factor voor het bepalen van hoe vaak jij met jouw hond moet wandelen, is de grootte van de hond. Deze factor heeft veel overeenstemming met het ras van de hond, maar niet elke grote hondenras is bedoeld voor lange of intense wandelingen. Sommige grote honden zijn te zwaar voor de jacht, terwijl andere weer dienen als waakhonden. In het algemeen geldt echter dat hoe groter de hond is, des te meer en langer jij deze hond uit zou moeten laten.

 

Tips voor specifieke hondenrassen

Nu jij het algemene advies kent wat betreft frequentie en hoeveelheid keren dat jij je hond dagelijks uit moet laten, gaan wij nog een keer wat algemene rassen door zodat jij precies weet wat goed advies is voor jouw hondenras. Voor kleine hondenrassen zoals een Chihuahua of een Shih Tzu is een dagelijkse wandeling van 20 tot 30 minuten vereist. Dit komt doordat zij weinig bewegingsbehoefte hebben. Kleine poedels zijn echter actiever en intelligenter, waardoor zij meer mentale stimulatie en fysieke activiteit nodig hebben.

Voor medium honden rassen zoals de Greyhound, Wolfhound en de Whippet, is er wat meer wandeltijd nodig. Denk hierbij aan een half uur tot drie kwartier per dag. Deze honden hebben niet meer tijd nodig doordat ze oorspronkelijk race honden waren. Zorg er dus voor dat je deze honden een paar keer laat sprinten per dag om hun energieniveau te bepalen en deze honden gezond houden.

Wat betreft grote honden zoals een Sint-bernard, Newfoundlander, Leonberger en Duitse Dog, is ook een bewegingstijd nodig van een half uur tot drie kwartier per dag. Zij hebben ook niet meer dan deze tijd nodig omdat zij al redelijk zware honden zijn. Met deze hoeveelheid minuten per dag blijven zij gezond en worden ook nog eens de gewrichten en botten sterker. Ook is het een optie om deze honden te laten zwemmen omdat dit een goede oefening is en hun gewicht op peil houdt.

Laat deze honden het vaakst uit

Laten we het nu hebben over de honden die de meeste beweging nodig hebben. Dat zijn namelijk honden die behoren tot sportieve, werkende, en herdersrassen. Deze honden hebben minimaal een uur per dag tijd nodig voor wandelingen en maximaal 2 uur per dag. Denk hierbij aan Retrievers, Springer Spaniels, standaard Poedels, Dobermans, Huskies, Rottweilers, Herdershonden, Collies en Corgis.

Let met deze honden goed op

Tot slot zullen we het hebben over de honden die de minste beweging nodig hebben. Dat zijn honden die een platgedrukt gezicht hebben zoals Bulldogs en Pugs. Door hun gezichtsanatomie kunnen zij moeilijk hun lichaamstemperatuur reguleren. Daardoor oververhitten ze te snel en kan jij ze het beste twintig tot dertig minuten per dag uitlaten. Zo voorkom jij gezondheidsproblemen, terwijl jij tegelijkertijd hun gewicht op peil houdt.

In dit artikel hebben wij jou precies uitgelegd hoe vaak en hoe ver jij jouw hond dagelijks uit moet laten. Zoals jij al eerder hebt gelezen, is er geen simpel antwoord voor alle honden, maar verschilt het per ras en de leeftijd van het ras. Wij hopen je met onze algemene tips en vanzelfsprekend ook onze specifieke tips te hebben geholpen met het vinden van de ideale wandeltijd en afstand met jouw hond. Gaandeweg zul jij ontdekken wat jouw hond precies fijn vindt qua tijden en zal er een balans ontstaan tussen eigenaar en hond. Wij wensen je alvast veel wandelplezier toe en hopen dat jouw hond gezond en vrolijk blijft.

 

4 voorbeelden van leuke hondenleibanden

1. Nata'chien Verstelbare Touw Leiband

           

2. Kentucky Dogwear Velvet Leiband

                   

3. Paracord Verstelbare leiband Stilhutte

               

4. Hunter Slipleash halsband en leiband in 1

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.