Wat moet ik weten over de vachtverzorging van mijn hond?

Wat moet ik weten over de vachtverzorging van mijn hond?

Afhankelijk van het ras van je viervoeter heb je weinig of veel vachtverzorging nodig. Over het algemeen is  één borstelbeurt voor de kortharige honden, twee à drie beurten voor langharige honden, en zelfs meer voor honden in de rui een algemene richtlijn.

Vachtverzorging vraagt discipline van het baasje maar is noodzakelijk voor een leuk en gezond hondenleven. En daar doen we het toch allemaal voor.

 

Soorten kammen en borstels.

In grote lijnen kan er een onderscheid gemaakt worden in volgende soorten.

  • Kammen met roterende pennen: Ideaal voor losse haren en grof vuil te verwijderen.
  • Combinatieborstel: Geschikt om de vacht los te maken alsook verwijderen vuil en losse haren
  • Massageborstel: Lekker om je nd zijn bloedomloop te stimuleren resulterende in een mooiere vacht.
  • Verzorging borstel: Puur om vuil en losse haren te verwijderen.
  • Vlooienkam: Belangrijk om je hond te controleren op vlooien en teken.
  • Trimkam: Verzorging van de ondervacht. Op deze manier kunt u dode ondervacht verwijderen van extreem dikke en dichte jassen, wat een echt pluspunt is als het gaat om hygiëne. 
  • Ruikam: Een ruikam maakt ondervacht los en is bedoeld voor het verzorgen van een langharige vacht en ondervacht.
  • Harken: Er zijn diverse soorten harken om de vacht te kammen. Harken met een verwisselbaar mes die losse haren verwijdert, een ontwolhark om half lange vachten door te kammen en/of te ontwollen en een zelfreinigende verzorgingshark die de vacht helpt te verwijderen door een druk op de knop. Deze variant is de ideale oplossing voor het verwijderen van losse haren en vuil uit de vacht en voorkomt klitten bij regelmatig gebruik.
  • Furminator

Een zeer bekende variant is de furminator. Dit  is een borstel voor honden met zowel een lange- en korte vacht. Met deze hondenborstel kun je de ondervacht borstelen en losse haren verwijderen, zonder de vacht te beschadigen. Het werkt voor 90% tegen het verharen van lang- en kortharige honden.

                                       

Onderscheid tussen kortharige, halflangharige en  langharige honden

Vachtverzorging van kortharige honden

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen

Kort stokhaar -ruw haar-glad haar

Honden met een stokharige vacht hebben eigenlijk een dubbele vacht. Een korte en zachte ondervacht met daarover dekharen die heel stevig zijn. Meest gekende voorbeeld hiervan zijn labradorhonden. Tijdens de ruiperiode verliezen deze honden hun ondervacht. Dit gebeurt twee maal per jaar.. Naast de ruiperiode verliezen deze honden het gehele jaar door hun dekharen.

Honden met een ruwharige vacht hebben tevens een dubbele vacht, bestaande uit een korte ondervacht en ook een korte deklaag. Bij deze honden verharen enkel de dekharen, dus niet de ondervacht. Daar wordt driemaal per jaar een plukbeurtaangeraden.

Honden met een  gladharige vacht hebben korte, stevige dekharen zonder een ondervacht.. Deze honden verliezen het gehele jaar hun vacht en hebben geen vaste ruiperiode. Boxers zijn hier een bekend voorbeeld van.

Honden met halflang haar.

Halflang met weinig ondervacht: vb Cocker Spaniels.

Halflang stokhaar met veel ondervacht.

Deze honden hebben ook een dubbele vacht, deels donzig en deels met lange dekharen.

Kroeshaar honden.

Deze honden hebben enkel een ondervacht. Deze verliezen veel minder haren. Dit wil niet zeggen dat ze minder verzorgd moeten worden want ook hier kunnen snel klitten en vuil in de vacht indringen.

Honden met lang haar

Deze honden zoals veel van hun soortgenoten ook een dubbele vacht.

Maar hier zijn zowel de ondervacht lang alsook ook de dekharen. Intensief om te onderhouden wantdeze honden verliezen het hele jaar door hun haren en hebben ontwikkelen snel klitten.

Denk aan de bobtail als representatief voorbeeld.

 

Wassen van je hond.

Algemeen kan gesteld worden dat een hond met een gezonde huid niet moet gewassen worden. Wel kan je uw hond met een lekkere shampoo opfrissen wanneer hij net zijn relaxerend modderbad heeft genomen tijdens de wandeling

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.