Water, water en nog eens water
Het is geen verrassing dat mens en dier tijdens zomerse dagen voldoende gehydrateerd moeten blijven. We verliezen immers veel vocht en zouten. Zorg er voor dat je hond de mogelijkheid heeft om genoeg te drinken. Zet in elke ruimte een drinkbak met vers water neer en vul deze regelmatig bij. Zorg er bovendien voor dat de drinkbak op een koele plaats staat, zodat het water niet snel opwarmt. Het materiaal van de de drinkbak is hierbij ook belangrijk. Zo houdt een marmere drinkkom het water langer koel, zodat jouw hond tijdens de zomerdagen ook kan genieten van een koud drankje.
Pas de uitlaattijden aan
De meeste eigenaren laten hun hond gemiddeld drie keer per dag uit. Op een warme dag is het echter niet verstandig om midden op de dag naar buiten te gaan. Tussen een en drie uur 's middags staat de zon namelijk het hoogst en schijnt hij het felst. Om oververhitting te voorkomen kun je op deze tijden dus beter niet naar buiten gaan. Laat je hond vroeg in de ochtend en laat in de avond uit. Stimuleer je hond daarnaast ook niet tot inspanning. Laat de bal of stok een keertje thuis liggen en kies niet voor de langste wandelroute. Zo blijft het uitlaten zowel voor jou als voor je hond plezierig.
Leg een koelmat neer
Koelmatten zijn speciaal ontwikkeld om je hond koel te houden tijdens warm weer. De koelmat is gemaakt op basis van een verkoelende gel die geactiveerd wordt door druk en beweging. Voor verkoeling is dus geen elektriciteit, water, koelkast of vriezer nodig. Leg de mat op een fijn plekje neer en je hond kan er uren heerlijk koel op liggen. Mocht je geen koelmat in huis hebben, dan werkt een natte handdoek ook prima. Let er wel op dat de handdoek niet te koud is. Het te groot verschil met de omgevingstemperatuur zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten van de hond vernauwen en de warmte juist vastgehouden wordt. Dat is natuurlijk juist niet de bedoeling!
Maak gebruik van een hondenzwembad
Tijdens warme dagen verlangen we allemaal naar het nemen van een frisse duik. Een plons in het koele water koelt ons namelijk heerlijk af. Over het algemeen gaan honden graag het water in. Geef je hond daarom een lekker zwembadje om in te spelen. De echte waterratten zullen niet kunnen wachten en liggen binnen de kortste keren al in het bad. Hondenzwembaden zijn in allerlei vormen en maten te verkrijgen. Ze zijn gemaakt van extra stevig materiaal en hebben dikke randen, zodat je hond er onbezorgd in kan spetteren. Bij het aanschaffen van een hondenzwembad is het bovendien van belang de juiste maat te kiezen. Ga minimaal uit van de lengte van je hond waarin hij languit gestrekt ligt. Zo weet je zeker dat je hond tijdens het baden genoeg bewegingsruimte heeft. Natuurlijk moet het bad ook niet te diep zijn. Net als bij de koelmat is het van levensbelang dat de temperatuur van het water niet te veel verschilt van de omgevingstemperatuur. We willen de warmte immers kwijt.
Creëer schaduw
Uren in de zon zorgt wel voor een lekker kleurtje, maar erg verstandig is het niet. Laat je hond daarom niet te lang in de zon liggen, ook al kiest hij daar zelf voor. Creëer verschillende schaduwrijke plekken waar je hond heerlijk kan liggen. Zo voorkom je dat je hond oververhit raakt en een zonnesteek oploopt. Natuurlijke schaduw zorgt voor de meeste verkoeling, maar ook kunstmatige schaduw is geschikt. Zet bijvoorbeeld een parasol of tentje op om schaduw te creëren.
Smeer je hond in met zonnebrandcrème
De ene huid is de andere niet en dat geldt ook voor een hond. Verbranding van de huid ligt al snel op de loer tijdens de zonnige dagen. We kunnen dan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het smeren van zonnebrandcrème is, ook bij dieren. Om je trouwe viervoeter goed te beschermen tegen UV-straling zijn speciale zonnebrandcrèmes ontwikkeld. Zeker een dunbehaarde of witte vacht heeft hier veel baat bij. Voorkom dus dat je hond verbrandt en smeer hem in met zonnebrandcrème voor honden!
Trakteer je hond op een verkoelende snack
Op een warme dag is een verkoelend ijsje een echt verwenmoment. Ijs is ook een goed koelmiddel voor honden. Uiteraard is het niet verstandig om je hond te verwennen met jouw favoriete ijsje. Honden kunnen lactose niet goed afbreken, waardoor niet al het ijs geschikt is voor je hond. Gelukkig kun je in de plaatselijke dierenwinkel wel terecht voor een verfrissend hondenijsje. Mocht je zelf graag aan de slag gaan, maak dan gebruik van lactose vrije producten om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Warm weer kan gevaarlijk zijn, maar met bovenstaande tips houden jij en je trouwe dierenvriendje het hoofd koel. Breng de zomerse dagen samen door en geniet (met mate) van de zon. Verkoeling is het sleutelwoord tijdens de tropische hitte!