Hoe bereid ik mijn hond voor op de winter?

Hoe bereid ik mijn hond voor op de winter?

Maar je hond voorbereiden voor de winter, hoe doe je dat?

Je hoort wel eens van ‘honden kunnen goed tegen de koude’. Deels is dit waar maar doordat de meeste honden niet meer buiten leven, hebben ze  dus geen dikkere buitenvacht meer. Daardoor worden onze honden ook kwetsbaarder wanneer ze plots aan een buitentemperatuur onder nul worden blootgesteld.

Als je gaat wandelen op een koude winterdag zijn er een aantal factoren waar je kan op letten om te achterhalen of je hond het niet te koud heeft.

Volgende signalen geven indicatie:

  • Je hond ademt moeilijker
  • Verandering in gedrag (geen contact meer zoekende, niet meer willen spelen)
  • Rillen

Indien je hond een temperatuur zou hebben van onder de 37,5°C is het nodig een dierenarts te consulteren. De normale lichaamstemperatuur van een hond is gemiddeld 38°C / 39°C.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Probeer onderkoeling te vermijden tijdens de wandeling .Met behulp  van onderstaande tips waak je over het welbehagen van je hond.

Tip 1: Bescherming tegen sneeuw

Indien er veel sneeuw ligt kan je met specifieke oliën je hond beschermen tegen plakkende sneeuw kristallen. Vooral oren, buik, borst zijn hier gevoelig aan. Uiteraard kan je ook manueel de aankoekende sneeuw losmaken. Indien je hond heel behaard is tussen de tenen kan je uit voorzorg daar de haren wegknippen. Vergeet de olie nadien niet af te halen met lauw water.

 

2. Bescherm de hondenpootjes

Je hond kan zich bezeren aan de poten vanwege zout, ijs,..Om de poten hiervoor te beschermen kan je gebruik maken van een potenverzorging . Dit gebeurt best door voor elke wandeling een dun laagje op de kussens en in de ruimtes tussen de poten aan te brengen. De balsem wordt snel opgenomen en heeft een aangename natuurlijke geur.

 

3. Denk na over een hondenjasje

Voor sommige honden kan dit aan te raden zijn. Vooral voor rassen met weinig of geen ondervacht.  Zie onze blog over het nut van een hondenjasje. Bekijk ons aanbod aan winterjasjes hier.

Voorbeeld Kentucky dogwear hondenjas

 

4. Verhoog de zichtbaarheid

Zelf kan je een fluovesje dragen maar ook kan je uw hond zichtbaarder maken door het gebruik van een reflecterend lichtje aan de leiband.

 

5. Vermijd sneeuw eten.

In al zijn enthousiasme kan je hond smullen van de sneeuw. Indien de sneeuw niet vers is kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken. Ook bij verse sneeuw kan de koude intern sneller voor onderkoeling zorgen. Corrigeer je hond dus wanneer hij een ‘sneeuwmaaltijd’ wil verorberen.

 

6. Droog je hond goed af na de wandeling.

Indien je hond nat is van de regen maar vooral van sneeuw is het noodzakelijk om je hond zelf af te drogen.  Zodat hij droog naar zijn mand kan gaan uitrusten en niet langzaam droogt in zijn hondenmand. Dit is immers niet goed voor de vacht. Zie ook ons specifiek artikel over vachtverzorging van de hond.

Weetje:

Een natte hond mag je nooit buiten in de kou laten! Natte vachten isoleren niet meer waardoor je hond steeds sneller afkoelt.

 

7. Ga geen bevroren vijvers op met je hond.

Los van het feit of het ijs sterk genoeg is, een hond kan dit moeilijk zelf inschatten, is het een risico om er een gebroken pootje aan over te houden. In al hun spelplezier kan je huisdier het risico op blessures hier moeilijk van inschatten. Indien een hond door het ijs zakt geraakt hij daar zelf niet uit omdat zijn pootjes te weinig grip kunnen zetten op het bevroren ijs.

 

8. Aangepast hondenvoer in de winter

Bij heel streng winterweer en veel activiteiten buiten, zal je hond meer energie gebruiken dan anders. In dit geval kan je hond wat extra voedzamere voeding gebruiken. Indien je hond net iets minder actief is in de koude, kan de omgekeerde redenering toegepast worden. Blij echter aandacht geven aan voldoende beweging, net zoals bij mensen, en geef best niet toe aan de verleiding om minder actief te zijn bij koude en regen.

Voorbeeld Canispurus snacks:

9. Let op voor zoutvergiftiging

Indien de wandeling over met zout bestrooide wegen is gepasseerd, let dan op voor het risico op zoutvergiftiging. Je hond zal zichzelf proper likken maar de pekel met zout kan gevaarlijk zijn. Help je hond in dit geval met lauw water na het thuiskomen of de overtollige pekel af te wassen. Misschien kan een hondenshampoo dit aangenamer maken. Vermijd dus ook drinken van smeltwater want dit kan veel zout bevatten. Neem dus zelf fris water mee indien je een lange wandeling maakt.

Weetje:

Vanaf de waarden tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond kan dit fataal zijn. Als je twijfelt of je hond veel zout binnen heeft let dus zeker na 72 uur (dit is de periode dat de gevolgen hiervan optreden) heel erg op braken en diarree. Ook neurologische problemen kunnen dan voorkomen. Consulteer in dat geval zo spoedig mogelijk je dierenarts.

 

10. Zwemmen in koud water niet aan te raden.

Sommige rassen kunnen hier wel beter tegen dan andere. Indien je uw hond dit nie wil ontzeggen droog hem nadien dan onmiddellijk heel goed af. Voorzie dus handdoeken als je een zwempartij niet kan of wil vermijden. Hanteer de regel van de tijd. Niet langer dan 10 minuten in koud water.  Kleine honden hou je beter uit het water.

 

 

Enkele algemene tips en weetjes.

– Gezonde honden kunnen beter tegen de kou. Zorg dat je hond niet te zwaar of te licht is. Zorg voor een gebalanceerde voeding en voldoen dagelijkse beweging.

- Ga voorbereid op pad, handdoeken, vers water, verlichting horen bij de standaardvoorzieningen. ontdek het assortiment Hondenjassen

- Neem een voedzame hondensnack mee. Zie ons gamma van CanisPurus, Delcon Petfoods, YDOLO, Herbafix

- Pups, seniorenhonden, kleinere honden en honden met een dunne of geen vacht vragen meer aandacht tijdens koude winterdagen.

 

Besluit:

Vergeet niet te genieten, samen met je hond,van de zalige winterperiode om aan je eigen conditie en die van je hond te ‘werken’. Er zijn heel veel mooie momenten te beleven en nadien te genieten van de zalige, huiselijke warmte.

Met behulp van deze kleine bovenstaande tips kan dit ook veilig en op een zorgzame manier voor je hond gebeuren.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.